Pages



29.8.17

Miten varautua vauvan tuloon jo raskausaikana?

Vauvan tulo on ollut itselle pelkästään positiivinen asia. En ole kokenut mitään negatiivisia tunteita, en juurikaan väsymystä ja olen myös säästynyt baby bluesilta.

Raskausaika oli minulle myös suhteellisen helppo. Suurimmat haasteet minulla oli unen kanssa, ja jossain vaiheessa unettomuuteni etenkin aamuyöstä oli aika piinaavaa. Onneksi sain työnantajaltani luvan tehdä yhä enemmän etätöitä, niin pystyin rytmittämään työtäni paremmin, ja aloittamaan työni vasta vähän myöhemmin aamupäivällä. Saatoin herätä aamyöstä klo 04.00 ja nukahtaa sitten uudelleen vasta seitsemän aikaan. Alussa oli tietenkin väsymystä ja lievää pahoinvointia. Keskiraskauden voin oikein hyvin ja myös loppuraskaudesta olin energinen ja pirteä, kun sain olla kotona ja tehdä asioita oman rytmini mukaan. Jaksoin myös liikkua hyvin ja nautin kun sain päiväsaikaan olla ulkona.


Iso osa on varmasti hyvää tuuria ja olen siitä todella kiitollinen. Mielestäni kuitenkin vauvan tuloon voi valmistautua henkisesti ja näin ainakin välttää isoimmat ongelmat. Valitettavasti vauvat ovat kuitenkin erilaisia ja jokainen on yksilö. Et voi raskausaika esittää toivetta, että saisit rauhallisen ja hyvin nukkuvan vauvan, vaan se millainen luonne vauvalla on täysin yllätys, joka selviää sitten ajan kanssa.

Tässä muutamia pointteja varautumiseen jotka auttoivat itseäni:


  • Hanki kaikki tarvittava vauvalle jo hyvissä ajoin. Varmista että esim. hoitopöydän tarvikkeet ovat kasassa ja vaippoja on tarpeeksi. On ihana tulla sairaalasta kotiin, kun kaikki on valmiina.
  • Mieti kotia vauva-arkeen sopivaksi. Olette paljon vauvan kanssa heti alussa kotona. On ihanaa, että kotona on siistiä ja tavarat ovat oikeissa paikoissa, jotta niitä ei tarvi pienessä väsymyksessä etsiä.
  • Suhtaudu vauva-arkeen realistisesti. Älä odota vaaleanpunaista/vaaleansinistä vauvakuplaa. Mieti, että otat sen vastaan mitä tulee ja olet kaikesta kiitollinen. Jos ei ole mitään korkeita odotuksia, ei voi pudota korkealta. Itse suhtauduin näin, ja nyt kaikki on oikeastaan ollut paljon helpompaa kun uskoinkaan.
  • Tee mahdollisuuksien mukaan eätöitä. Saat kotona levättyä töiden lomassa paremmin ja tehtyä töitä vaikka sohvalla maatessasi.
  • Suhtaudu kritttisesti sinulle annetuihin neuvoihin. Jokaisella on oma tapa toimia, ja edelleen lapset ja perheet ovat erilaisia. Mikä toimii jollekkin toiselle, ei välttämättä toimi teille. Tai jos jollain on ollut huonosti nukkuva vauva, ei teille välttämättä tule sellaista. Jotkut vauvat oikeasti nukkuvat hyvin.
  • Lue kirjoja! Kirjoista saa mielestäni kaikista parhaat vinkit ja ne toimivat parhaina lähteinä. Voisinkin listata myöhemmin mitä kaikkia kirjoja itse luin liittyen raskauteen ja vauvaksi tuloon. Lisäksi kirjastosta kirjojen varaaminen ja lainaaminen on huippu helppoa ja vielä ilmaista.
  • Keskustele miehesi kanssa miten hoidatte syntymän jälkeisen ajan, onko miehesi isyyslomalla vai  miten toimitte.
  • Älä luo kauheita odotuksia synnytykseen. Et voi oikeastaan tietää miten synnytyksesi tulee menemään vaikka olisit kuinka valmistautunut. Itse menin aika "takki auki" ja otin kaiken avun vastaan mitä sain. Kätilöt ovat oman alansa ammattilaisia ja olet varmasti hyvissä käsissä. He kyllä kertovat sinulle miten toimia ja esim. mitä kipulääkettä on missäkin vaiheessa saatavilla.
  • Osta kotiin imetysliivejä ja imetystoppeja, jotta ne ovat heti sairaalasta tullessa käyttövalmiina.
  • Pakkaa hoitolaukku kättövalmiuteen jotta sen voi vain heittää mukaan, kun lähdette esim. neuvolaan ensimmäistä kertaa vauvan syntymän jälkeen.
  • Tyhjää kalenterisi kaikesta turhasta vauvan syntymän ympäriltä. Näin saat rauhassa valmistautua synnytykseen ja levätä ennen syntymään. Syntymän jälkeen saat nautiskella kotona vauvakuplasta ja kerätä voimia ja toipua. Kun kalenterissa ei ole mitään, pystyt myös sitten oman kuntosi ja jaksamisesi mukaan lähtemään ex-tempore vaikka minne. Jos taas et jaksa ja toipuminen on hidasta saat hyvällä omatunnolla pysytella kotona kun mitään sovittua ei kalenterissa ole.
Oman kokemukseni mukaan vauva-aika on ihanaa ja olen rehellisesti sanottuna nauttinut jokaisesta päivästä.

Kuva: Anrietta Kuosku


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.
Designed By Boutique-Website-Design